Αναζήτηση
  • Vrettalaw

Συνήγορος του Πολίτη: Διαγραφή προστίμου Covid-19 λόγω επιβολής του σε λανθασμένη πραγματική βάση

Πολίτης προσέφυγε στην Αρχή διαμαρτυρόμενος για την επιβολή προστίμου ύψους 300 ευρώ από Αστυνομικό Τμήμα νησιού των Κυκλάδων, λόγω έλλειψης βεβαίωσης μετακίνησης αριθ. 3 (μετάβαση στην τράπεζα) και την απόρριψη της υποβληθείσας ένστασής του.


Ειδικότερα, στον πολίτη επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ διότι την 15/3/2021, ημέρα Δευτέρα (εορτή Καθαρής Δευτέρας) και ώρα 16.50 βρέθηκε να μετακινείται χωρίς βεβαίωση μετακίνησης αριθ.3 (μετάβαση σε τράπεζα). Στη συνέχεια απορρίφθηκε και η υποβληθείσα αυθημερόν αίτηση αντιρρήσεων του πολίτη. Η δε απορριπτική απόφαση του αρμοδίου Αστυνομικού Τμήματος στερείτο οποιασδήποτε αιτιολογίας, χωρίς -έστω- παραπομπή στο σχετικό Πρακτικό της αρμόδιας για την εξέταση των αντιρρήσεων Τριμελούς Επιτροπής.

Ο πολίτης, την κρίσιμη ημέρα βγήκε από την οικία του, αφού έστειλε μήνυμα μετακίνησης 2, προκειμένου να μεταβεί σε σούπερ-μάρκετ για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης. Ατυχώς, το κατάστημα που επισκέφτηκε ήταν κλειστό (παρά το γεγονός ότι η ιστοσελίδα του καταστήματος στο διαδίκτυο δεν ανέφερε μη λειτουργία αυτού), γεγονός για το οποίο δεν ευθυνόταν όπως είναι προφανές, με αποτέλεσμα επιστρέφοντας στο σπίτι του να δεχθεί έλεγχο από την αστυνομία και να του επιβληθεί πρόστιμο για έλλειψη βεβαίωσης μετακίνησης 3 - σε τραπεζικό κατάστημα-, σε προδήλως λανθασμένη δηλαδή πραγματική βάση.

Ο ίδιος υπέβαλλε αυθημερόν ένσταση, προσκομίζοντας στοιχεία ότι την συγκεκριμένη ημέρα λειτουργούσε άλλο σούπερ-μάρκετ από το οποίο τελικά πραγματοποίησε τις αγορές του. Παρόλα αυτά η ένστασή του δεν έγινε δεκτή, η δε απορριπτική απόφαση στερείτο οποιασδήποτε αιτιολογίας, σε αντίθεση με το νόμο που ορίζει ρητή υποχρέωση της διοίκησης να απαντά πλήρως αιτιολογημένα στις ενστάσεις των πολιτών που υποβάλλονται κατά κλήσεων με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε υπόψη των αρμοδίων αστυνομικών αρχών τις ανωτέρω διαπιστώσεις, επισημαίνοντας τη μη τήρηση της νομιμότητας και την έλλειψη της προσήκουσας επιμέλειας των οργάνων της αστυνομίας α) τόσο ως προς τη διακρίβωση των πραγματικών περιστατικών και -κατ’ επέκταση- της αλήθειας των ισχυρισμών του πολίτη β) όσο και ως προς την κατ’ ουσία εξέταση των στοιχείων που συνυπέβαλε με την ένστασή του, και ζήτησε την επανεξέταση του θέματος. Σε συνέχεια της παρέμβασης της Αρχής, το αρμόδιο Α.Τ. επανεξέτασε τις αντιρρήσεις του πολίτη και προέβη στην ακύρωση του προστίμου των 300 ευρώ σε βάρος του. (synigoros.gr)

0 προβολές0 σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων – χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης (ΑΠ 921/2021)

Δεκτή έγινε από τον Άρειο Πάγο αναίρεση κατά απόφασης, με την οποία το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει την αγωγή του αναιρεσίβλητου περί παράνομης διαβίβασης σε τρίτους των προσωπικών του δε

ΕΦΚΑ: Πώς θα πάρουν τη σύνταξή τους οι οφειλέτες επαγγελματίες και αγρότες

Η εγκύκλιος 58/2021 διευκρινίζει παραθέτοντας παραδείγματα τι προβλέπεται σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει εντός της προθεσμίας το υπερβάλλον του ορίου ποσό και πότε απορρίπτεται η αίτηση Έν